marți, 28 aprilie 2009

PR in viitor

Probabil va asteptati sa spun iar “online-ul”, dar de data asta I won’t go there :). Azi m-am intors la cuvintele lui Harold Burson de la Burson-Marsteller, el spune asa: “When a good writer comes in our organization, that person becomes very popular very quickly”.

Cat iti trebuie sa pui pe hartie un comunicat de presa? De cat timp ai nevoie sa structurezi o prezentare? Stai o zi intreaga sa bibilesti la o pagina de comunicat?

Writing skills sunt si vor ramane importante pentru orice om de PR - chiar si in viitor, chiar si atunci cand spun 2.0. Aici pot sa mentionez si online-ul :) caci un PR bun trebuie sa stie sa scrie in egala masura comunicate de presa, prezentari cat si mesaje catchy pe twitter sau blog. Intr-un fel concepi un comunicat de presa clasic, altfel il gandesti pe cel pentru social media. Si viitorul merge in directia exprimarii libere in scris.

Nimic nou sub soare…….dar in ultimele zile a trebuit sa scriu foarte mult si inevitabil m-am gandit la cat de repede trebuie sa concepi un text pentru a face fata valului de task-uri. Totusi, nu experienta ar trebui sa fie avantajul scriitorului, ci skills-ul de a scrie bine, repede si cu meaning.

Indiferent ce ne rezerva viitorul in aceasta meserie, writing skills este musai sa existe – si nu doar pentru a face media relations. Interesant este ca nimeni, la interviul de job, nu raspunde la intrebarea despre calitati cu “scriu bine”. Ca ne imprietenim cu jurnalistii, asta poate toata lumea, dar nu toti stiu sa scrie bine si cu cap.

Un prieten, jurnalist TV, spune ca e bine sa vorbim / si de ce nu, sa scriem / in “sound bite-uri”. De fiecare data cand scriu, chiar si un text de cateva randuri, incerc sa gasesc expresia care sa sune bine, sa fie usor de retinut, sa socheze.

Un PR de valoare combina perfect calitatile de scriitor cu ale sale cunostinte de business.

Pe langa writing skills mai sunt o multime de alte calitati …. dar azi am vrut sa scriu despre asta, caci am tot scris zilele astea…si am scris….si o sa mai scriu ….. :) Penita inspirata va urez!

luni, 20 aprilie 2009

Discutii de Paste

Hristos a inviat!

Am renuntat pentru o zi la subiectele de PR si am ales un subiect mai light – discutiile de la masa de Paste. Despre ce vorbesc oamenii in timp ce ciocnesc un ou? In 3 zile am stat la 4 mese diferite, care nu au avut nimic in comun...decat cateva subiecte.

"Triste" subiecte mai alegem...

Cum probabil nu este o surpriza, Gigi Becali este un subiect interesant: “ati vazut, i-au dat drumul lui Becali de sarbatori?”….mda, o discutie care inveseleste pe toti cei care stau in jurul mesei, caci e vorba despre fotbal, fiecare are parerea lui despre Gigi si despre recenta investigatie in randul oamenilor de fotbal.

Sa vedem, alte subiecte: “Basescu a pierdut multe voturi cu apucaturile lui din ultima perioada”… conducatorul tarii este o tema pe care nu o putem ignora, caci pana si la biserica cand am luat lumina ni s-a spus “binecuvanteaza Doamne carmuitorii acestei tari”.

Si mergem mai departe si amintim despre traista bucovineana a lui Udrea si de lumina care a venit de la Ierusalim. Si la acelasi capitol este si discutia despre concertul lui Goran Bregovic, dar nimic despre sloganul "Romania, the land of choice". Slogan, publicitate, mesaje, imaginea Romaniei – ar fi nepoliticos sa vorbim despre toate astea, este o discutie mult prea complexa la care bunica, unchiul si matusa nu pot participa. Sa lasam aceste subiecte pentru revistele de specialitate :)

Dar de ce sa ne oprim aici, doar Libertatea si Click (ordinea cred ca este inversa acum :)) sunt cele mai vandute ziare?! Sa fie deci si despre sex: cine cu cine isi mai petrece timpul, cine pe cine mai inseala…si nu ma refer la vedete, ci la vecini si rude. Sex-ul vinde in continuare si barfa incinge spiritele la masa de Paste.

Am incercat sa sparg monotonia cu un “call to action” pentru Moldova, dar nu am avut succes, acesta dovedindu-se un subiect mult prea greu in combinatie cu salata de boeuf.

Concluzii de bun simt: presa ne spune inca despre ce sa vorbim, ce fac altii este tot timpul mai interesant decat ce facem noi pentru ca avem libertatea de a ne da cu parerea fara consecinte si la politica se pricepe oricine (la cum stau lucrurile acum, nici nu este greu). De criza am uitat...

Mie una imi este dor de o discutie ca cea de la masa Morometilor – tacere si un pic de mister:)
Una peste alta, am avut parte de conversatii relaxante si zile de odihna :)

Despre ce ati discutat voi?

joi, 16 aprilie 2009

Criza din trecut pentru criza din prezent

Forbes are in ultimul numar un articol interesant despre ce citesc oamenii de afaceri in aceasta perioada. Au crescut vanzarile pentru cartile care relateaza despre criza si piete. Oamenii de business cauta carti care sa ii ajute sa inteleaga ce se intampla, care e reteta, ce trebuie facut, ce se va intampla?! Eric Kish, VP Rompetrol si-a comandat recent de pe Amazon “The Great Crash, 1929” de Kenneth Galbraith; Marius Ghenea a cumparat “The Ten Commandments for Business Failure” de Donald Keough.

Dar oare ce citesc oamenii de PR din Romania? Ar fi interesant de stiu…Pana un alta ma uit la mine in gradina, si spun ce am comandat: “Communication and the Evolution of Society” de Jurgen Habermas si “Overcoming Panic and Fear : Risk and Crisis Communications” de Barry McLoughlin. Sursa este tot Amazon.

De ce carti? Ce ma astept sa aflu eu din carti? Adevarul despre prezent. In jurul meu toti specialistii isi dau cu parerea. Si eu sunt intrebata despre ce o sa fie…imi dau cu parerea…. dar totusi, la ce sa ne asteptam cand nimic nu este ceea ce pare?

Pentru mine, acum, o carte buna este una care ma ajuta sa imi conturez cat de cat o imagine despre prezent. Nu exista o reteta unica pentru crizele financiare, dar sunt aspecte care se pastreaza – cum ar fi cresterea somajului, scaderea PIB-ului, scade consumul, lipsa creditelor – si toate influenteaza comportamentul consumatorului.
Economia este ciclica, up and downs. Toti vrem sa aflam care o sa fie viitorul, ce ne asteapta, cum trebuie sa reactionam, ce se intampla cu media, care o sa fie noile preocupari ale consumatorului.

Daca nu o facem deja, noi, oamenii de PR, trebuie sa fim acum mai business oriented decat oricand, sa intelegem in profunzime impactul asupra companiei, sa stim care sunt deciziile board-ului si care asteptarile; sa stim care sunt problemele cu care se confrunta vanzarile – nu doar sa constientizam scaderea vanzarilor, ci sa vedem ce se intampla mai departe. Nu trebuie sa ne limitam la a aduna informatii din toate departamentele si a le comunica. Este important sa fim acolo, sa stim de ce, sa stim cum, sa stim care sunt solutiile si care asteptarile. Acum este momentul sa crestem PR-ul in ochii managerilor; acum este momentul sa tipam mai tare decat oricand “PR-ul este mai mult decat media relations!”. Vor sa ne limiteze la biroul nostru … e de datoria noastra sa fim mai mult decat insistenti :)

Si, by the way: voi ce cititi acum despre criza?

duminică, 12 aprilie 2009

Google Street View

Google si cu minunile lui…iata ca acum avem Google Street View. Putem sa vedem orice strada din UK, si nu vorbim de harti – ci o vedem din perspectiva unui calator, deci suntem acolo.


Imediat dupa lansare au inceput discutiile: este sau nu legal sa fii un mic “peeping Tom”. Poti sa vezi orice casa, orice masina, personaje care ies sau intra in diferite locatii mai mult sau mai putin ortodoxe :) . Autoritatile din UK au spus ca nu se incalca legea privind dreptul la intimitate…asta e, daca ei au spus.

Ii inteleg pe cei care se opun, nu este placut sa stii ca a ta casa poate fi urmarita zi si noapte. Dar ii inteleg si pe cei de la Google, este un tool extrem de interesant si util pentru turisti.

Care este pozitia ta?

miercuri, 8 aprilie 2009

Pe ce sa pariem in an de criza

Aseara la Marriott a avut loc Gala ZF unde s-a vorbit despre piata de M&A si cele mai importante tranzactii. Speech-ul care insa a incununat evenimentul a fost cel al dlui Valvis, care a vorbit despre ce iti trebuie ca sa treci peste doua exit-uri de succes asa cum a facut el. A mentionat si norocul :), dar cred ca cel mai important aspect este sa ai curajul sa incepi proiecte Greenfield acolo unde vezi ca piata este in deficit. Cand a lansat prima apa plata, pe piata mai erau doar ape importate. Chiar daca autoritatile de la acea vreme l-au ironizat cand au auzit de afacerea lui cu apa minerala, se pare ca succesul a fost unul garantat.


Omul de afaceri a fost insa destul de retinut cand a venit vorba despre ce afaceri se pregateste sa lanseze in perioada urmatoare – cu banii de pe urma vanzarii brand-urilor Dorna si LaDorna. Totusi, a dat cateva indicii: agricultura bio si energia eoliana. De asemenea, a mentionat ca Romania poate sa fie producatoare de porumb bio care ulterior sa ajunga in cerealele de la breakfast.

Concluziile: exista domenii de nisa in Romania unde inca mai poti veni cu USP-uri; sa fii eco este inca un trend ce poate fi un business de succes; cauta domenii nedezvoltate, ai curajul sa investesti de la zero si crede in norocul tau.

Un aspect important a mai fost punctat – nu a vorbit de criza – dar a spus, ca este obisnuit sa inceapa un business cu 10%-15% aport propriu, restul fiind imprumut de la banca. Ieri insa banca i-a spus dezamagita, ca se astepta ca aportul lui sa fie cel putin 35%-40%.....dl Valvis a spus ca asa ceva este un comportament anormal pentru o banca.
Cred ca oricine poate vedea cu ochiul liber ca bancile au luat-o putin razna, au intrat toate in panica etaland un comportament financiar care nu o sa aduca nimanui un beneficiu….pe termen lung nu o sa ajute.

Discursul dlui Valvis m-a impresionat foarte tare, si cred ca a strans cele mai multe aplauze si admiratii din sala. Dl Valvis emana o energie fantastica, energia unui antreprenor prin definitie, a unui om care construieste pe viziuni – dar in acelasi timp un om plin de emotii, caracteristica mai rar intalnita la oamenii de afaceri din Romania.

joi, 2 aprilie 2009

A murit conferinta de presa?

Am gandit acest blog sa fie in pas cu “moda” schimbarii – moda lansata de Obama sau poate de trendul economiei – un blog despre cum se schimba PR-ul.

Dupa Evenimentul Zilei, ieri am aflat ca Romania Libera va da afara 20 de oameni. Inevitabil ma intreb: cine o sa mai scrie la gazeta?

Am stat de vorba cu cativa prieteni din presa si am ajuns la concluzia ca oamenii ramasi in redactii nu o sa mai poata sa faca atat de multa munca de teren ca pana acum. Juniorii au fost dati afara, ei erau cei care cutreierau dupa stiri, iar jurnalisti care au fost mutati pe editia de online o sa preia stirile de la agentiile de presa. Articolul va fi gandit/conceput doar de pe scaunul din redactie – cu telefonul in mana si Internetul pentru research.

Azi jurnalistul trebuie sa scrie articolul, sa corecteze textul, dar sa faca si DTP-ul articolului...cu siguranta nu o sa mai fie timp pentru o conferinta de presa.

Asa cum se arata, 2009 va fi anul exclusivitatilor (interviuri one-to-one sau pe mail), a DM-urilor si intalnirilor in redactii. O sa fie nevoie de subiecte puternice sau formate inedite de conferinta pentru a mai putea strange un numar rezonabil de jurnalisti. Nu cred ca o conferinta de presa in 2009 o sa mai poata strange 20 de jurnalisti intr-o camera….ramane de vazut. Oare costurile pentru o conferinta de presa o sa se mai justifice? Daca spunem “da, conferinta sa fie”, trebuie sa avem asteptari realiste, trebuie sa ne gandim de doua ori daca nu exista un format care sa fie mai in avantajul jurnalistului de tipul 3 in 1.

Teme pe care eu inca le vad ca “aducatoare” de jurnalisti la conferinta sunt rezultatele financiare ale companiilor (ca poate se anunta pierderi) si politica (ca e circ). Poate o perioada jurnalistii o sa mai vina la conferinte de dragul oamenilor de PR sau a timpurilor de alta data, dar cred ca o sa fie important sa analizam mai bine situatia atunci cand recomandam o conferinta de presa.

Azi am lansat un nou produs intr-un format inedit si cu un feedback pozitiv de la invitate. Despre ce sa fie vorba? Lansarea unui ulei de masline? NU





Intrebarea ramane: a murit conferinta de presa?