joi, 2 iulie 2009

Cum repornim economia

Am participat pe 30 iunie la evenimentul ZF pe tema "Cum repornim economia"...vroiam sa aflu si eu care sunt butoanele pe care tb sa apasam pentru ca totul sa fie mai bine. Valentin Lazea, de la BNR, a inceput cu un raspuns la intrebarea "este capitalul romanesc suficient, sau avem nevoie si de capital strain?". Raspunsul cred ca il stie toata lumea: da, avem nevoie de capital strain. Din pacate insa capitalul strain se sperie de sistemul financiar din Romania....companiile semneaza un contract cu o banca si se trezesc la mijlocul contractului ca banca a bagat capul in nisip ca strutul si nu mai comunica - de negocieri nu mai vorbesc, suna a termen strain pentru bancile din Romania. Nu vreau sa critic, dar toata lumea cred ca a vazut ca in momentul in care a inceput criza, bancile au ales tacerea - zero comunicare si 100% denial.

Pe de alta parte bancile se apara, spunand ca in acest moment cererea este deficitara - si ca toate creditele se dau din banii deponentilor, deci cum pot ele sa dea credite in conditii de risc mare....Mda, pot sa comentez si aici cate ceva...dar nu sunt specialist si nici nu vreau sa par unul :)

Cum repornim economia, pe cuvant daca am inteles :) Toti cei 4 ministrii invitati au refuzat sa apara - adica au trimis secretari de stat in locul lor. Si, ca sa citez pe cei de la ZF, aceasta atitudine poate fi citita ca "am scapat fraiele economiei, descurcati-va singuri"....dar asta este realitatea de ieri, oricum.